Rozpoznawanie płci u ptaków

Zimorodek to niezwykle wdzięczny ptak, który dumnie przedstawia rodzinę zimorodkowatych. Jest to rybożerny ptak o niezbyt dużych rozmiarach. Środkowa Europa, północna Afryka i południowa Azja, to typowe rejony występowania tych osobników. Regularne wędrówki nie są niewątpliwie normalne dla natury zimorodka. Niektóre osobniki decydują się na zimowanie nad zamarzającymi zbiornikami wodnymi, inne z kolei udają się do południowej części lęgowego areału.

Naturalnym środowiskiem zimorodka są czyste, śródlądowe wody, które niezwykle często mają dosyć strome brzegi z wiszącymi korzeniami oraz gałęziami. Są one wykorzystywane przez zimorodki jako świetny punkt obserwacyjny. Krępa sylwetka oraz krótki ogon to dwie kluczowe cechy, które określają budowę ciała tego ptaka. Zimorodek zwyczajny nie wykazuje też wyraźnego dymorfizmu płciowego.

Ptaki płeć

Samiec i samica nie są mimo to w 100% takie same. Dorosła samica zimorodka zwyczajnego posiada czerwonawą żuchwę, która u samca, tak samo zresztą jak cały dziób, jest w kolorze czarnym. Zimorodek posiada niebieskawo-zielony głowę i grzbiet, którego środek przechodzi w przepiękny kolor błękitny. W identycznym kolorze są również sterówki tego ptaka. Sama sylwetka zimorodka jest dość nieproporcjonalna.

Długość tułowia jest równa długości samej głowy i dzioba. Zwykle zimorodek sięga maksymalnie 17 centymetrów długości, natomiast waga jego ciała nie przekracza 56 gram. Samotny tryb życia kończy się dla tych osobników z rozpoczęciem lutego, ponieważ to dokładnie wtedy miejsce ma ich okres godowy. W świecie zimorodków to samica ma podziwiać urok swojego partnera, który, poprzez charakterystyczne kiwanie ciałem, pokazuje swoje wszystkie wdzięki osobnikom przeciwnej płci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *